Selv om man har kjøpt en packraft til flere tusen kan det hende at det er noe med den man har kjøpt. Noe kan ha skjedd i produksjonen, den er ikke sjekket godt nok før den er pakket og sendt og også transporten kan ha skadet produktet. Da er det lurt å gå over packraften før man skal på tur, og spesielt om det er en lengre tur der man er avhengig av utstyret i større grad.
Noen ting å tenke på:
- Blås opp packraften og la den stå en dag eller to i jevn temperatur. Er den tett? Om det er gått ut mye luft av den blås opp på nytt og spray såpevann over hele packraften for å se om det er lekkasje noe sted. Også inni.
- Skru til ventiler på packraften og sete, og sjekk at de sitter godt. Rør litt på dem og sjekk at gjengene er ok
- Samme med ryggputen. Blås opp, steng ventilen og sjekk om det er lekkasje.
- Repsett. Skal du ut på lengre tur bør du ha med deg nok til at du kan foreta nødreparasjoner i felt. Ekstra ventiler. (Sjekk at de passer og er i orden) Tube og bunn materiale, lim, tape (Gorilla tape o.l. funker), liten pensel er lurt å ha med. Tape kan man bruke til å reparere årer, rifter i packraft o.l. Små hull i packraften rekker ofte med et strøk med lim. Større hull er sjeldent, men kjedelig om det skjer mange km fra folk om man ikke har med utstyr til å reparere.
- Finnen. Det er en del som mister finnen. Fest en snor i den og opp i en av festepunktene på packraften. Om finnen løsner så forsvinner den ikke. Skal man padle over grunt vann er det lurt å ta den av.
Ellers så er sunn fornuft fint å ha med. God tur! 🙂